Nyt itämässä on Mango,Papaija,Passion,Päärynä,Kiivi ja Persikka.

Odotan kyllä innolla että jotain sieltä tupsahtelis.

 

Mangon idättäminen: Yritä saada siemen mahdollisimman näkyviin hedelmälihasta. sitten avaat ´´simenen´´ liitoskohdasta. Jotkut luulee että se mikä ekana näkyy kun poistaa hedelmälihan että se on siemen, mutta niin ei ole, se on vasta siemen kota. Eli siis halkaiset siemen kodan mahdollisimman varovasti,ettei satu mitään. Itse käytin terävää veitseä. Varo myös vahingoittamasta itse siementä. Siemen on vähän simpukan näköinen. Sen välkeen pistin sen vain multaa ja kastelu perään. Koitin laittaa mahdollisimman lämpimälle paikalle.


Papaijan idättäminen: Halkaise Paipaija keskeltä kahtia siellä on tyhjä tila, missä on noin 100 mustaa siementä. Yritä poistaa hedelmä liha mahdollisimman hyvin, ettei siemenet ala mätääntyä mullassa. itse huuhtelin siemenet, kuivasin ja pistin multaan.

 

Passionin idättäminen: Passion on melkein ihan täynnä siemeniä koko hedelmä. Huuhtelin ylimääräiset nesteet pois ja pistin suoraan multaan, ei sen kummempaa. Passioniin on mahdollisuus kasvaa hedelmiä ihan suomen oloissakin.


Päärynän idättäminen: Ota Päärynästä simenet pois. Kuivata niitä pari päivää ja eikun multaan vain.

 

Kiivin idättäminen: Kiivi on kyllä aika vaikea, voin sen kyllä sanoa. Ne simenet on niin pieniä, että niitä on vaikea käsitellä. Itse tein iin että siivilöin ihan pinelleä siivettimellä simenet ja sen nesteen mikä kiivistä tuli. Niin sain pelkät siemenet. Sen jälkeen niille pitää tehdä kylmäkäsittely, eli laitat noin 2 viikoksi jääkaappiin ja sen jälkeen vasta multaan.

 

Persikan idättäminen: Ota mahdollisimman hyvin hedelmä liha siemenen päältä pois, jos ei meinaa lähtee, anna liota n. 2 päivää, jolloin hedelmäliha lähtee paremmin. Sen jälkeen pistä simen noin viikoksi jääkaappiin. Sitten sen voiki pistää jo multaan.

 

1248690093_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Tässä on kaikki hedelmät mitkä idättelin. (Kookos on vain näön vuoksi ;) ) Hedelmät ostin Prismasta eikä kaikkiaan tullu maksamaan kun 4.50 e. Kalleimmat oli Papaija ja Mango kummatkin maksoivat yli euron. Muut pienet oli 30c - 45c välillä. On mulla kyllä muitakin itämässä, kuten Mandariini,Chili,Avokado.Koristepaprika  ja monta muuta, mutta niitä en nyt tähän laittanu, ku ne on jo vanhoja juttuja :D

Toivottavasti te onnistutte nyt kasvattaa jotain ja toivottavasti mäki onnistun :D